Szczęść Boże!
Jesteśmy już po dwóch spotkaniach synodalnych (18.02 odbyło się pierwsze a 21.02 kolejne).
W chwili obecnej mamy zapisanych na różne spotkania, wraz z moderatorami, siostrami i księżmi 62 osoby 🙂 Czyli teoretycznie udało nam się osiągnąć nasz cel. Na razie na spotkaniach pojawiło się w sumie 54 osoby (niektóre osoby zapisywały się na wszystkie spotkania, niektóre tylko na wybrane, na pierwsze zapisało się najwięcej osób).
Na pierwszym spotkaniu - Jak Kościół podąża razem? (18.02, piątek) było nas 52 osoby - podzieliliśmy się na 7 grup po 7-8 osób;
Na drugim spotkaniu - Celebrowanie - (21.02, poniedziałek) było nas 42 osoby - podzieliśmy się na 6 grup po 7 osób;
Zaplanowaliśmy, że w tą niedzielę będę przed każdymi ogłoszeniami parafialnymi zapraszał na spotkania synodalne. Wstępny zarys tego co chcę powiedzieć poniżej (może to kogoś zainspiruje, albo może będziecie mieli jakieś swoje uwagi do tego co zostało powiedziane):
- Synod pochodzi od słowa łacińskiego „syn-hodos” czyli wspólna droga. I właśnie na wspólną drogę, w podążaniu razem za Jezusem Chrystusem chcielibyśmy was wszystkich, zaprosić.
- Synod jest szansą na spotkanie, na podzielenie się swoimi marzeniami o tym jak mogłaby wyglądać nasza parafia, nasz Kościół, ale i obawami, czym nie powinna się stać parafia, Kościół powszechny.
- Jest wspaniałą okazją do wypowiedzenia się ale i do wysłuchania tego co do powiedzenia mają inni.
- Nie wymaga jakiegoś specjalnego przygotowania – jedyne co jest potrzebne to troska o naszą parafię, pragnienie aby stała się ona żywą wspólnotą uczniów podążających za Jezusem Chrystusem.
- Spotkania mają ustaloną strukturę. Spotkania odbędą się w małych grupach 6-8 osobowych. Każdy będzie miał szanse się wypowiedzieć (ale nie każdy musi zabrać głos). Czas na jedną wypowiedź to 2 minuty (każdy będzie mógł wypowiedzieć się 3 razy – dokładny plan spotkania znajduje się na ulotkach).
- Przed nami następujące tematy: Dialog w Kościele (np. Jak rozmawiamy ze sobą w naszej parafii?), Władza i uczestnictwo (np. Jak doświadczamy pracy zespołowej i współodpowiedzialności?).
- Bardzo was wszystkich zapraszam na nasze spotkania – jesteśmy już dwóch z nich – w sumie na pierwszym i drugim pojawiły się 54 osoby. Wierzę, że może być nas jeszcze więcej. Zapisać można się przez stronę www parafii albo po każdej Eucharystii w zakrystii. Można przyjść również bez zapisywania. Najbliższe spotkanie w poniedziałek o g. 19.00 w salce na plebanii.
- W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji – telefon do mnie jest podany na stronie internetowej parafii.
Kolejne spotkanie (28.02, poniedziałek) poświęcone będzie prowadzeniu dialogu w Kościeli i społeczeństwie, a ostatnie (7.03, poniedziałek) władzy i uczestnictwie.
Jeżeli Bóg pozwoli podzielę się z Wami wnioskami po ostatnim spotkaniu - ile osób ostatecznie uczestniczyło w naszym spotkaniu, może uda nam się zdobyć jakieś opinie na temat jego zorganizowania w naszej parafii.
Przy okazji zapraszam na stronę "Zaangażuj się w synod!" - umieściliśmy jeden z filmów tam prezentowanych na stronie. Mam nadzieję, że kogoś uda się nim przekonać do uczestniczenia w naszych spotkaniach.
Błogosławionego dnia!
Z Panem Bogiem,
Rafał
Ps. We wpisie Pakiet materiałów na spotkania synodalne podzieliłem się wszystkimi materiałami, które przygotowaliśmy na nasze spotkania synodalne: oznaczenia sal, identyfikatory, losy, informacje organizacyjne i wytyczne dla moderatorów. Mam nadzieje, że te materiały okażą się dla was pomocne